Sifat lelaki: Cakap tak serupa bikin

Lelaki ialah golongan yang selalu cakap tak serupa bikin.
Salah satu sebab kenapa aku malas nak minta maaf dekat diorg ni.
Satu lagi, asal aku nak cakap "Sorry" je, mereka dah cakap benda yang mengecilkan hati. (Uhuk, uhuk. I terasa tau!)

Situasi 1.
Aku dah ready ni, nak cakap "Sorry" dengan rasa penuh kekesalan di dada.
Tetiba...

Lelaki: Awak tu rasa yang awak dah cukup ke ha? (dengan nada amarah nya)

Tak ke hati korang rasa geram? Ke-ready-ness nak cakap "Sorry" tu dah dibakar reput2 jadi arang dah.
Padahal, kalau time elok, baik2...reti pulak dia cakap, "Bagi saya, awak perfect. Cukup semua segi, reti jaga saya, bla bla bla"


Situasi 2
Dia tengah marah ni. Yelah, tak angkat telefon dia. Dah ready nak cakap "Sorry". Nak memujuk katakan.

Lelaki: Kenapa awak mesti tak angkat telefon? Angkat je tak boleh ke? Nak jugak saya call banyak2 kali. Awak tu, tak pernah reti nak pujuk saya langsung! Bla bla bla

Itu lah dia. Tak nak sabar. Sikit je, dah berapi. Lepas tu membebel.
Lelaki ni sebenarnya kuat membebel jugak.
Nak tau, time baik2, dia cakap apa pulak?
"Awak best. Reti pujuk saya blablabla"
Grrr! Ketuk kepala kang!

Situasi 3
Aku nak cakap, "Sorry" ni. Sebab terbuat dia meradang. Silap kita, nak minta maaf la ni.
Tetiba...

Lelaki: Tau tak, awak tak pernah nak cakap sorry. Nak dengar sorry dari awak berapa kali je.

Uh! Pisau menusuk di dadaku! Lantas, perkataan "Sorry" yang hanya di hujung lidah, menjadi air liur yang ditelan semula pahit2.

Jadi, kenapa semua nak kena jadi salah yang perempuan je?
Kalau si lelaki tak hanya cakap yang manis2, cakap serupa bikin ke...kan elok?
Ini, time baik cakap semua yang sweet je...time tak suka, semua yang buruk diungkit.
Yang dulunya positive dah jadi negative.
Apa elok ke kita nak buat macam tu?

So, lu pikirlah sendiri!

8 comments

  1. ha ha

    org rase awak x patut letak lu pikirla sendiri tu..potong tul

    alalala jom dating

    ReplyDelete
  2. lelaki memang begitu.

    resah.

    ReplyDelete
  3. itulah keistimewaan lelaki

    jangan jeles

    ReplyDelete
  4. itu mmg btol..haih..lelaki2..

    ReplyDelete
  5. lelaki mmg mcm tu... kdg2 klu dorg rs brslh pon dorg ssh nk ckp 'sorry'... even dorg tahu dorg brslh.. kter pihak pompuan tak hrp pon cume nk rs diri ini dihargai.. hehe... from now.. tk kisahla lelaki ke pempuan ke, ringan2 kan mulut tu ckp sori.. tk ssh pon.. lalalalaaa....

    ReplyDelete
  6. lelaki mmg camtu.
    bila tgh marah, ckp x reti nk pk.
    tibe2 memory jd bagus me'refresh' balik sume..
    bukan pompuan je reti mengungkit.
    huhu.. :p

    ala..tp biasa la tu tgh bercinta.
    ada pasang surut nya..
    gurl pon bile tgh mrh, ckp pon x igt2.
    same jerk.
    ehehe..
    yg pnting, still love n trust each other.
    insyaAllah kekal :)
    aminnn...

    ReplyDelete