Memori Ramadhan

Assalamualaikum.

Aku kembali lagi. Aku terpaksa menyepi atas alasan2 tertentu. Terima kasih rakan2 kerana terus mengikuti perkembangan blog ini.

Tadi, selepas berbuka, aku mendapat satu SMS:

"Syg..td makan puding caramel best. Teringat org dgn awk dulu2.."
Ye, aku ingat. Ramadhan 2005. Aku menghabiskan waktu berbuka bersama FF. Kami sering ke Bazaar Ramadhan PKNS. Beli makanan berbuka. Puding caramel pula sbg dessert. Beli satu, kongsi. Kami makan di kolej. Kadang2 di Amin, kadang2 dekat Burhan. Kalo bole, aku ingin ulang semula. Aku rindu utk bukakan makanan dan lauk utk FF. Hidangkan utk die walaupon hanya dalam polisterin...

Dan Ramadhan 2005. Satu kenangan di bukit Amin atas kecuaian kami berdua. Kereta terbabas. Dalam hujan. Tapi, sempat lagi berdating bawah tempat parking motor sambil menunggu pertolongan. (Kecik, thank you)

Dan lagi. Semata-mata nak cari port study 24 jam, sanggup pergi ke tempat yang jauh. Kami study smpai pukul 3 pagi. Bersahur kemudiannya. Dan balik ke bilik masing2. Waktu tidur? Selepas Isyak hingga pukul 11/12 dan selepas bersahur.

Memori...

Ramadhan 2003. Aku di UTM, Skudai. Pasar Ramadhan terletak di parking kereta FAB (fakulti tak-ingat Bina). Senang crite, tmpt arkitek&QS. Dekat sgt dengan kolej aku. Kolej 1. Rahman Putra. Aku sering ke PaRam sama ada bertiga (aku, Nad, Hai) atau berenam (Ud, Mai, Huda, aku, Shidot,Hai/Nad). Rindu sekali pada mereka. Di PaRam, slalu terserempak dgn watak2 yang dikenali. Ntah kenapa. Waktu itu, aku sangat dikenali.

Dan Ramadhan 2003. Aku membuat keputusan drastik. Utk memakai tudung ke kelas. Rakan2 aku suke. Hari pertama. Masuk kelas. Mata-mata terbeliak. Bagai tak percaya. Seorg classmate aku, Sepa@Syam, hampir tersenggul jatuh melihat aku. Aku. Diam. (padahal mcm nak gelak pon ade)

Memori. Setiap Ramadhan, mesti ade cerita. Ramadhan ini masih awal. Tapi pasti ada cerita. Meninggalkan memori. Setiap Ramadhan, ramai yang mengambil peluang mempergandakan ibadat. Setiap Ramadhan juga, ada saja umat yang tidak berpuasa, tidak berzakat dan masih tidak sedar. Kita doakan utk mereka (supaya cepat sedar). Amin.. Jadi, mari kita ciptakan memori untuk Ramadhan ini.

Ramadhan 2006. Sekarang..


Sabda Rasulullah SAW, "Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang berpuasa, doa orang yang di zalimi dan doa orang yang musafir." -Riwayat Ahmad, Bukhari, Abu Dawud & Tirmidzi.

20 comments

  1. yeee...kereta itu terbabas sbb aku cuba membuat lawak yg x klaka.

    peringatan : pandang depan jika anda nak buat lawak dlm kereta.

    nak puding karamelll

    ReplyDelete
  2. abstrak sungguh la memori ramadhan kamu itu..hehe=P
    saya sentiasa menyokong anda utk dptkan bhn bacaan terbaik =D

    ReplyDelete
  3. pasar ramadhan~

    ahh... sungguh indah~

    sewaktu aku darjah 3 dahulu, setiap bulan merupakan bulan ramadhan utk aku...

    kerana seorang rakan sekelas ku bernama syed ramadhan...

    sekian...

    p/s - dah terbabas boleh dating lg tu... mmg kentang la korang nih

    ReplyDelete
  4. kentang jgn x kentang..

    krete naek divider..
    dikala ujan..

    ye..ramadhan bsama kwn2 sgt indah


    ~Cahaya akan bawa anda pulang♥

    ReplyDelete
  5. sAtria kUniing yang gagah..huu

    ade mase lagi untuk ramadhan bersama rakan²? *hah

    ReplyDelete
  6. faridfadhly: tu la..sape suh tak pandang depan??
    org pon nk puding karamell....
    saya rindu awk la

    lisa: kamu kata abstrak? kenapa bg kamu abstrak?

    bojed:anak aku pon nk ade nama ramadhan gak la. =P
    gile kentanggggg

    sepi: tetibe muncul watak ikan&gf tgh2 hujan pd waktu kereta terbabas.
    .......
    dan senyuman sinis diberikan
    huhuhuhuhuhh

    daa: *hah
    ader mase lg utk ber-ramadhan bersama rakan2. tp buat la hari yg aku free. =)

    ReplyDelete
  7. saya kata abstrak sbb jln citer yg romantis n gaya bahasa diceritakan dgn penuh bershj..eceh...plus ade mesej berguna yg hendak disampaikan disitu..lg2 yg paling bwh tu..sabda rasulullah..heheh..huh..ape yg saya merepeks ni..pendek kata mmg abstrak n kentannngg sungguh..=P

    ReplyDelete
  8. pehh.. memorii...
    jom aa makan puding, aku tgh makan senyap2 nih..

    ReplyDelete
  9. lisa: hohohoho romantis ke???
    walaubagaimanapon..time kasih byk2..
    abstrak..ye abstrak

    adam:memori tuuu jgn memainnn
    makan puding? aku nak! aku lapar nihhh

    ReplyDelete
  10. PaRam? aahhh parampuan AWAS! parampuan AWAS! AWAS gerak langkah mu woo..

    Ramadhan 2000 dan ke bawah:
    AKU RINDU GILE NAK MAIN MERCUN!!

    mercun? aahhh, tajuk blog nih..

    ReplyDelete
  11. mercun....
    aku rindu jugak
    tp main bende tu ms nak raya jela
    ehhehehehhehe

    penah main meriam buluh?
    dan ade sape2 kat cni takut mercun tak? ahahhaha

    ReplyDelete
  12. mercun....
    aku rindu jugak
    tp main bende tu ms nak raya jela
    ehhehehehhehe

    penah main meriam buluh?
    dan ade sape2 kat cni takut mercun tak? ahahhaha

    ReplyDelete
  13. diari remdan rafique mmg bes..bdak keciktu lagi klaka

    ReplyDelete
  14. rafique tu adalah adik kawan aku.
    nama sbenar die Hassan.
    die dr bosnia. mmbr aku tu sbenarnye mmbr adik aku yg dh jd kawan aku.
    skrg die dh blk bosnia..hassan & bapak die je ade cni.
    hassan tu sporting...mase kecik2 dulu kiyyyyuuuttt sgt!!!

    ReplyDelete
  15. hassan...tu name atuk aku tuh (xde kaitan)

    ReplyDelete
  16. radziah plak name mak asip
    abdullah atuk die

    ReplyDelete
  17. yg atas ni lagiii takde kaitan

    ReplyDelete
  18. hello,
    puding memang sedap...tp menda yag tak sedap boleh jadi sedap kalau makan ngn orang yg tersayang :-)

    ReplyDelete
  19. ahahhahahhahahha
    tp puding karamel mmg sedap la...
    kalo org yg beria nk amik hati je makanan tak sedap jd sedap
    ntah2 taik pon sedap kot (dgn muke yg konon2 cute terkejut)
    =P

    ReplyDelete
  20. kenape tak terus je pakai tudung.

    ReplyDelete